Motorosok figyelmébe ajánljuk!

Megérkezett a jó idő, és ezzel elérkezett a motoros szezon indulási ideje is. Már mindenki nagyon várta, hogy a csodásabbnál csodásabb gépeket végre ki lehessen vinni és élvezni a szabadságot.

Ellenben nem szabad elfelejteni, hogy a motorokat is illik átnézni indulás előtt a saját-, és mások épsége miatt is. Senkinek sem hiányzik egy lerobbant motor, vagy ne adj isten egy műszaki okból kialakuló baleset.

Ehhez nyújtunk most egy kis segítséget, elmondjuk, hogy mit érdemes ellenőrizni, hogy nyugodtan indulhassunk útnak.

Az első dolgunk az legyen, hogy lemossuk a motort. Egy alapos tisztítás során már feltűnhetnek olyan árulkodó jelek, mint apróbb rozsdafoltok, kiszivárgott olaj vagy hűtőfolyadék.

Aztán jöhetnek a gumik. Mindig nézzük át a teljes felületét, a felnit sem kihagyva a vizsgálatból. Amennyiben nem találunk hibát, úgy jöhet a guminyomás ellenőrzése.

Vessünk egy pillantást az akkumulátorra is. Tisztítsuk meg, töltsük fel, majd próbáljuk is ki! Ellenőrizzük le a kapcsolókat, féklámpát, helyzet- és irányjelzőket, tompítottat, fényszórót és a kürtöt. Húzzunk szét minden elektromos csatlakozót és keressünk korróziós nyomokat.

A lánc ellenőrzése is rendkívül fontos, ne legyen se túl laza, se túl feszes. Amennyiben a nyúlás már nem korrigálható, ne legyünk restek újat venni! Tisztítsuk meg, majd zsírozzuk vissza. Ehhez ajánlott lánctisztító, és jó minőségű zsírzószer használata.

A kormánycsapágy megfelelő állapota életmentő lehet. Soha ne hagyjuk ki ezt a lépést!

Fékek. Nagyon fontosak a fékek! De nem csak magát a fékkart kell megnéznünk, hanem a futóművet, kerékcsapágyat, porvédő gumit, szimmeringeket, központi rugóstagot és a teleszkóp olajat is, ezek mind hozzájárulnak a megfelelő fékhatás eléréséhez.

Ha ezekkel végeztünk, jöhet az új olajszűrő és olaj.

Ezeket a lépéseket betartva egy jól felkészített motorral vághatunk neki az útnak! Mindig viseljünk protektoros ruhát, megfelelő lábbelit és sisakot. A jó felszerelés életet menthet!

Kellemes motorozást és balesetmentes közlekedést kívánunk mindenkinek!